Pankreas ako prejav lásky cez držanie tvojho tela...

20.01.2009 Celý región

iný pohľad na príčiny ochorenia pankreasu
„Vieš, ja verím v tvary. Verím že všetko dobré má svoj tvar. Tvary sú cesta, na ktorej poznávame kto sme a kde sa nachádzame v našom živote. Ukáž mi formy a tvary, ktoré človek dáva svojmu životu a ja ti poviem, či je majstrom alebo obeťou svojho života... “
G. Godwin Glass People

Rok 2009 bude rokom vyrovnaní, každý bude žať to, čo zasial, ťažké rozchody, vzťahové vyrovnania, ale aj radosť zo spojenia tých, ktorí veci riešia láskou. A čítaš tieto riadky a niečo „ti nesedí“, pozri sa na to zo svojho uhla pohľadu. Veľa z nás povie o horoskope, že je to nezmysel, lebo predsa všetci ľudia narodený v tom znamení nemôžu mať naraz tie isté pocity. Jasné, ale nedá sa všetko zoradiť len podľa jedného kritéria. Kritérií je oveľa viac. A každé z nich hrá vážnu úlohu v tvojom živote. Sú rôzne diagnostiky ochorení – podľa očí, krvných skupín, štruktúr, znamenia, čísla, farby, ... . Ja sa dnes zameriam na vplyv tvaru na ochorenia pankreasu a rozoberiem pravdepodobné príčiny tohto ochorenia podľa tvaru tvojho tela.

Pankreas
Pankreas a slinivka ako orgán vypovedá o tom ako dávame lásku sebe i ostatným...
Ako by si vysvetlil svojmu dieťaťu na čo slúži pankreas? Akú chuť by si mu priradil? Kyslá, horká, sladká, slaná? Áno, správne sladká. Sladká ako láska. Šťavy, ktoré ti pomáhajú stráviť všetku potravu sú sladké. Kde je strach, tam chýba láska, kde je láska, tam niet miesto pre strach. Ak nemáš dostatok lásky, nevieš stráviť ani svoje ťažké životné výzvy. Pankreas neprodukuje dostatok štiav a trávenie je kdesi zablokované. Nemáš dostatok radosti zo života a žľazy nepracujú tak, akoby mali..

V tomto článku skúsim rozobrať ochorenia pankreasu a sleziny nielen po psychickej ale aj po somatickej stránke . Nebudem konkrétne rozoberať opis ochorenia tohto orgánu, ale vznik ochorenia z tvarovej štruktúry tvojho tela. Keleman v svojej anatómii emócií rozdelil postavy podľa tvarov na štyri základné typy. Život na seba berie podobu tvarov a do každej bunky tvojho tela sa vpíšu emócie, myšlienky , skúsenosti a poslanie duše. Teda opäť tu máš 5 v 1. Telo sa spojí s rozumom- tvojim systémom presvedčenia, založenom na predchádzajúcich skúsenostiach, emóciami- tvojimi citmi a náladami a dušou toto všetko sa vryje do štruktúry tvojich buniek a táto štruktúra ovplyvní celý tvoj život. Podľa toho, do ktorého tvaru sa začleníš, to je ďalším poznávacím znakom príčiny prečo ti daná choroba vstúpila do cesty ako tvoja životná výzva. Tvar ovplyvní tvoje držanie tela i celkový vzhľad.
***
Človek so vzpriameným držaním tela ( v študentských rokoch sme ho nazývali typ – „lignuté pravítko“) má obvykle skrytý strach Ak sa radíš k tejto „vzorke“ ľudí, môže byť pravdepodobné ochorenie pankreasu založené na prebytku sebaistoty založenej na strachu z odmietnutia, útoku, zneužitia, premoženia , zo straty kontroly a závislosti.

Pr. Janka sa hodí ako presná vzorka pre tento typ. Pôsobila dominantne, silne robila vytrvalostné športy, bola spoľahlivá, vedela vždy , čo chce. Napriek tomu jej vnútro prezrádzalo isté napätie. Ochorenie pankreasu u nej bolo diagnostikované z dôvodu strachu, že bude odmietnutá. Preto čím viac sa snažila o úspech, tým viac zakrývala neistotu, že nebude dostatočne ocenená. Nedostatok bezpodmienečnej lásky ju priviedol k zarážke- chorobe. Napätie pod ťarchou choroby sa dostalo do takého štádia, že telo už nedokázalo byť tak vzpriamené a potrebovalo sa uvoľniť, tak si prizvalo na pomoc chorobu, aby ju prinútilo si trochu oddýchnuť.

Človek ktorý sa sťahuje do seba ( zaujíma postoj buď- alebo) . Ak sa radíš k tomu typu, je to u teba „BUĎ- ALEBO“ Alebo bojuješ, alebo sa brániš. Ochorenia pankreasu u teba sú poznamenané strachom z citovej blízkosti, že ťa niekto môže odhaliť ale aj strachom, že stratíš kontrolu. Niet u teba zlatá stredná cesta, ideš z extrému do extrému.

Pr. : Peter bol dosť izolovaný, buď sa stránil ľudí , alebo naopak nebolo lepšieho spoločníka. Raz ticho rozmýšľal a dokázal vytvoriť úžasné diela a raz sa tak uzavrel do seba, že nechcel nikdy a nikoho vidieť. Keď mu začalo zlyhávať trávenie a diagnostikoval sa pankreas, dostal strach. Jeho strach bol strach z toho, že by mohol niekomu ublížiť a zároveň sa bál nezávislosti, veď kto by sa potom oň staral? Bál sa citového zblíženia aj toho, že nad sebou stratí kontrolu. Pocity emócií, ktoré ho dostali do danej choroby boli vzdorovitosť, tvrdohlavosť , rezervovanosť a zlomyseľnosť. Depresie striedala pasívna agresia. Nebol sám k sebe čestný. Možno ťa práve napadla otázka. Som ja čestný? Čestnosť je harmónia medzi tým čo cítiš a tým , čo si myslíš. Skúsil si si priblížiť pocit, keď sa ti niečo podarí? Je sladký však? Pokiaľ sa ti podarí v živote riešiť všetko srdcom a láskou, tento pocit bude mať veľkú zásobu sladkých pocitov a slinivka (pankreas ako žľaza dokáže produkovať dostatočné množstvo tekutín potrebných na dobré trávenie).

Človek ktorý drží v sebe všetko a nepustí nič zo seba von. Postava sa nafúkne ako balón a pôsobí tučne. Ak si sa zaradil do tejto skupiny je treba sa pozrieť na to, ktorá časť tvojho tela je najviac „nazberaná“ . Dominantná úloha je typ „chameleón“ . psychológovia tu zaraďujú typy maniodepresívne. Týždeň funguješ v pohode , bez zaváhaní, riešiš situácie jasne, okúzľuješ okolie, a ďalší si zaujatý sám sebou, ľutuješ sa, hneváš sa , predhadzuješ si , rozoberáš všetko, čo kto kedy o tebe povie. Riziko ochorenia plynie zo strachu byť malý, prázdny, strachu, že nikam nepatríš . Telesne sa ti v stave depresie vtiahne hruď, ochabnú ramená a vypučí sa brucho. Bojuješ podvodom a paroduješ sám seba.
Riešením je očista hrubého čreva a hlavy, pravidelné vyprázdnenie tak tela ako aj mysle. Vypni v mysli ten hlas čo ti radí , čo prehadzuje jednu myšlienku cez druhú a ty sa z toho ideš zblázniť. Vytvor si teplo okolo seba.

Pr. Janko mal často tieto stavy. Bol súcitným dobrákom, ktorý tu bol pre každého , zo strachu, že nikam nepatrí, ak nebude taký, aký je, tak ho nik nebude chcieť. Nachytal do seba , čo sa dalo, ale zbaviť sa toho už nevedel. Nastali opuchy . a tak prišla liečba. Lieky, obklady ho nedokázali opuchu zbaviť. „Ono je dosť ťažko dať dole kožuch, keď je vonku mráz“. Ak máš strach a takúto genetickú bunkovú základňu, ktorá sa potrebuje nabaliť aby nedovolila preniknúť do tvojho vnútra, je dosť problematické držať akúkoľvek diétu, všetko vyjde nazmar. Akonáhle však prijmeš, čo ti osud prihral do cesty ako svoju výzvu a bezpodmienečne so 100% pokorou a 100% láskou v srdci si vytvoríš vlastný pokoj bytia, oteplíš si svoje vlastné prostredie a ani diéta nie je nutná, a uvoľníš všetko, čo ti nepatrí.

Človek typu úplného uvoľnenia- tzv. skolabovaná štruktúra.
Ak sa bojíš byť veľký, cítiš sa bezradne, cítiš nepriateľstvo, máš pocit, že nemáš dostatok podpory a bojíš sa byť kontrolovaný. Buď si neschopný reagovať alebo reaguješ až na podnet. Čakáš kým sa tí druhí priblížia. Dalo by sa to charakterizovať aj tak, že kostra je tak slabá, že za chvíľu budeš potrebovať vystužené odevy, aby ťa držali vo zvislej polohe.

Pr. Evička sa vždy snažila každému vyhovieť, bola zmierčím sudcom v každom spore. Ale potom sa cítila veľmi slabo. Priveľa energie dávala do problémov druhých. Nevedela „stráviť“ neprávosti, krivdy... potom bola veľmi slabá. Skolabovaná hruď, vysunutá panva , stlačená bránica. Stratila kontakt sama so sebou preto, aby nakontaktovala iných navzájom. Nechápala svoje vlastné pocity a bola sklamaná. Nedostatok sebelásky- bezpodmienečnej lásky silne znásobil potrebu sladkého a tým aj nedostatok tvorby týchto sladkých štiav, tak dôležitých pre trávenie. Zápal pankreasu spôsobený pocitom „vrie to vo mne, ale nedokážem o tom rozprávať“ ovplyvnil aj štítnu žľazu.

Toľko typológia a teraz všeobecne...
Prečo nemôžeš nadviazať hlboký dôverný vzťah? Prečo ťa tento vzťah tak bolí? “ Tvoje trápenie nespôsobuje to, že niekto v tvojom živote chýba, ale to, ako sa k nemu správaš, keď je pri tebe. Reakciu iných vyvoláš vždy svojim jednaním. Tvoj kontakt s inými nie je len kontakt povrchu s povrchom , ale aj vnútra s vnútrom. Život nie je boj o príležitosti! Ak prejavíš záujem o tvorbu vlastného scenára života, staneš sa nepostrádateľným tak pre seba, ako i pre iných. Pochop, že jediné, čo skutočne zmeniť môžeš je tvoj postoj k danej situácii.

Zápal slinivky.
Vážne ochorenie, ktoré je dosť bolestivé a vyžaduje si diétu. K nej si pribaľ dostatok kľudu na to, aby si prebral záležitosti, ktoré ťa trápia. Pozri sa na svoje vzťahy k iným. Hlavne tie, o ktorých si myslíš, že sú najviac neprijateľné...
Doporučená strava Medzi 9 a 11 hod aktívne funguje pankreas a slezina.
V tom čase neodporučujem piť alkohol. Vhodné je ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti).
Ovocie je jediná živina, ktorá sa v žalúdku nerozkladá, a preto ho opúšťa po 20 - 60 minútach v prípade, ak bol žalúdok predtým prázdny. Táto živá organická živina s biologicky viazanou vodou a enzýmami pracuje v tvojom organizme ďalej a k stráveniu je potrebných iba 10% energie, pričom ostatok ostáva pre výdaj na dennú činnosť. Z týchto dôvodov je až do 12 hodiny výhodné jesť iba čerstvé ovocie, alebo čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, avokádo či klíčky.
Pri konzumácii iba kúska chleba, sa žalúdok uzavrie a pri teplote 37° C začne jeho obsah nanajvýš kysnúť a namiesto žiadaného krvného cukru na výživy našich mozgových buniek a svalov, produkuje tvoj organizmus alkohol. Alkohol sa na krvný cukor späť nepremení.
Konzumácia ovocia večer spôsobí tento kvasný proces premeny na alkohol.
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región